Андреа Бочели

Източник: Guliver/Getty Images
роден на 22 септ. 1958 в Лаятико,
певец, музикант
1997 "Златен лъв" на RTL за песента "Time to Say Goodbay"

Биография:

Андреа Бочели е роден на 22 септември 1958 г. в Лаятико, Италия в семейството на Алесандро и Еди Бочели. Има по-малък брат Алберто. Живеят в семейна ферма, продават машини за обработване на земята и произвеждат вино в Ла Стреца – на около 40 км от Пиза. Майката на Бочeли и неговият брат все още живеят в семейната ферма. Баща му умира през 2000 г.

Още от малък Андреа има голяма страст към музиката. На 6 години вече взима уроци по пиано. Малко по-късно се научава да свири на флейта, саксофон, тромпет, тромбон, арфа, китара и барабани. Занимава се и с пеене. Когато е на 14 години, печели песенно състезание с изпълнение на „O sole mio“.

Андреа Бочели ослепява на 12 години. Той има глаукома по рождение, но когато е 12-годишен, след инцидент по време на футболен мач, ослепява напълно.

След като завършва училище през 1980 г. учи право в университета в Пиза. За да спечели пари, свири и пее във вечерни пиано барове. След завършването на университета работи една година като съдебен адвокат. На тази работа среща и бъдещата си съпруга Енрика.

Двамата сключват брак на 27 юни 1992 г. Имат двама сина – Еймъс и Матео. Разделят се през 2002 г. Андреа има друга годеница Вероника Берти.

Професионална кариера:

Бочели започва музикалната си кариера в края на 80-те с изяви в пиано барове. През 1993 г. подписва договор със звукозаписна компания, което поставя началото на огромния му успех. Участва в осем опери. Пял е някои от най-големите гласове в тази сфера. Работил е с Лучано Павароти и Сара Брайтман. Пял е за папата. Вероятно най-известният му хит е "Con Te Partirò [Time To Say Goodbye]" – дуетна песен със Сара Брайтман. Песента му "Vivo Per Lei," ("I Live For Her") е преведена на няколко езика и Бочели я е изпълнявал с много различни певци. Самият той представя версията на песента на италиански, испански, френски и немски език. Прави дует със Селин Дион - песента "The Prayer".

Още за Андреа Бочели:

Записан е в книгата „Рекордите на Гинес“ заради постижението, което поставя с в американската класация за класически албуми, тъй като по едно и също време негови албуми са на първо, второ и трето място в класацията.

Дискография:

  • 1994: Il Mare Calmo della Sera

  • 1995: Bocelli

  • 1995: Viaggio Italiano

  • 1997: Aria – the opera album

  • 1999: Sogno

  • 1999: Sacred Arias

  • 2000: Verdi

  • 2001: Cieli di Toscana

  • 2002: Sentimento

  • 2004: Andrea

  • 2006: Amore

  • 2008: Incanto

  • 2009: My Christmas

  • 2010: Carmen: Duets & Arias

Награди:

Golden Lion 1997

Sanremo Music Festival 1994

ECHO music award 1997

ECHO Klassik 1997, 1998. 2000

Bambi Award 1997

World Music Awards 1998, 2002, 2006, 2010

2000 Classical BRIT Awards 2000, 2002, 2003

Goldene Europa 2000

Goldene Kamera 2002

   
 
Резултати | Архив
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
НАЙ-КОМЕНТИРАНИТЕ
Какъв е сексът според това, което сте друсали 20
Най-краткият психотест за определяне на характера 9
Секс нещата, за които хората се хвалят в интернет, когато са анонимни 20
10 тайни за секса, които трябва сами да откриете 8
  • inews
  • jenite
  • sporta