Кристиан Диор

роден на 21 ян. 1905 в Гранвил,
дизайнер
1947 Представя първата си колекция Висша мода

Биография:

Кристиан Диор е роден на 21 януари 1905 г. в малкия град Гранвил, който се намира на Нормандския бряг на Франция. Кристиан е второто от петте деца на Александър Луи Маурис Диор, богат производител на продукти за наторяване. Диор желае да стане архитект, но по настояване на баща си се записва да учи в престижния "Ecole des Sciences Politiques" в Париж, за да се подготви за дипломат. През 1920 г. се преместват в Париж, като често посещават къщата си в Гранвил.

През 1939 г. Диор участва във Втората Световна война.

Умира на 23 октомври 1957 г. в Монтекатини, Италия.

Творчески път:

Мечтата на младия Диор е да се занимава с изкуство, затова през далечната 1928 г. баща му му дава достатъчно пари, за да си отвори галерия, но при едно условие - името на фамилията да не се появява над вратата. Галерия "Jacques Bonjean" скоро се превръща в често посещавано място с картини на Брак, Пикасо, Кокто и Джейкъб. През 1931 г. затваря галерията поради нещастните събития в семейството - смъртта на брат му скоро е последвана и от тази на майка му и семейната фирма рухва. През следващите пет години той се прехранва, като продава модни скици на ателиетата за Висша мода. Най-накрая е нает като асистент на дизайнера за Висша мода Робърт Пике.

Напуска, за да служи на Франция във Втората Световна война, докато страната капитулира. Скоро Диор е нает от дизайнера Люсиен Лелонг, който лобира германците да възстановят търговията на Висша мода. До края на войната Диор облича жените на нацистките офицери и френските им партньори. След войната, когато във Франция всичко е в ограничено количество и бизнесът рухва, приятел на Диор от детството го кани да вдигнат на крака компанията на Марсел Бусак (Краля на памука). Така се слага началото на модната къща "House of Dior" и на 12 февруари 1947 г. Кристиан Диор представя първата си колекция Висша мода.

Веднага печели клиенти като актрисата Рита Хейуърт и балерината Марго Фонтейн, а Диор връща Франция отново на Модната карта. "New Look" привлича вниманието на американски знаменитости и Кралското семейство, което кани Диор за частна презентация на есенната колекция от 1947 г. Успешната колекция е последвана от линия "Н" през 1954 г., линия "Y" през 1955 г. и линия "А" през 1956 г. Асистенти на дизайнера са тогава безизвестните Пиер Карден и Ив Сен Лоран, който по-късно оглавява компанията "Dior".

Зад сцената Жак Руе е този, който изгражда бизнеса на Диор и пресметливо залага на увеличаване на предлаганите продукти и разширяване на пазарите. Целта му е американският пазар и така отварят филиален бутик в Ню Йорк на известното "Пето Авеню". Тук представят първия парфюм "Miss Dior".

Клиенти на дизайнера са били холивудски звезди като Грета Гарбо, Джинджър Роджърс, Марлене Дитрих и много други известни личности.

Кристиан Диор написва и книгите "Talking about Fashion", Лондон, 1954 г. и "Dior by Dior", Лондон, 1957 г.

По време на почивка в любимия му Монтекатини на 23 октомври 1957 г. Кристиан Диор умира от инфаркт. Тук версиите за това как се е случило са спорни: някои източници твърдят, че по време на вечеря Диор се задавил с рибена кост, а списание "Times" държи на версията, че дизайнерът е починал по време на игра на карти.

Каквато и да е истината, факт е, че името Диор печели световна слава и в негова чест се правят множество изложби в престижни музеи. Само някои от изложбите са: "Christian Dior et le Cinema", Cinematheque Francaise, Париж, 1983 г.; "Dessins de Dior", Musee des Arts de la Mode, Париж, 1987 г.; "Gruau: Models et publicite", Musee de la Mode et du costume, 1989 г. и много ретроспективни изложби.

Награди:

Награда "Ниймън Маркъс", Далас, 1947 г.

"Remise de la legion d'honneur a Christian Dior", 1950 г.

Награда за видни постижения на "Parsons School of Design", Ню Йорк, 1956 г.

   
 
Защо "падаме", когато заспиваме?
YouTube пусна безплатно кино! Обаче има реклами
Истинска руска котка ловува мечка!
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
Защо във всички филми индианците нямат бради?
5 истории от лекари за най-смешните сексуални травми!
КамАЗ в дрифт съзтезание с Mazda RX-8
Как и какво са обличали войниците през Първата световна война!
Резултати | Архив
  • inews
  • fitwell
  • jenite
  • sporta
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница