Джо Кокър

Източник: Guliver/Getty Images
роден на 20 май 1944 в Шефийлд,
певец, музикант
1969 Става известен с кавъра на песента на Beatles "With a Little Help from My Friends"
1982 Получава награда "Грами"

Биография:

Джон Робърт Кокър е роден на 20 май 1944 г. в Шефийлд, Англия. Той е най-малкият брат в семейството на Харолд и Мадж Кокър. Баща му е общински служител. Още като дете получава прякора си Джо от играта, която играят като деца "Cowboy Joe".

За първи път пее пред публика, когато е на 12 години. Тогава по-големият му брат Виктор го вика да се качи на сцената по време на участие на неговата група. През 1960 г. Джо, заедно с трима приятели, сформира своята първа банда The Cavaliers. След година обаче групата се разпада. Джо напуска училище и започва работа – поставя газ инсталации и търси начин да успее на музикалната сцена.

През 1963 г. Кокър започва връзка с Айлийн Уебстър. Заедно са почти 13 години, но през 1976 г. се разделят окончателно. През 1978 г. се запознава с Пам Баркър и скоро сключват брак. Все още са заедно.

Професионална кариера:

Първият му голям хит е песента, която записва през 1969 г. "With a Little Help from My Friends", оригиналът на която е на The Beatles. През същата година пее на фестивала в Уудсток. Прави още един кавър на песен на The Beatles - "She Came In Through the Bathroom Window". В този период прави и няколко невероятни хита като "Cry Me a River" и "Feelin' Alright".

На сцената се отличава с начина, по който пее, с интензивността на движенията си, което дава повод на комедианта Джеймс Белуши да се шегува с Джо. (Когато Джо Кокър е гост музикант в Saturday Night Live).

В началото на 70-те Джо Кокър има проблеми с наркотиците и алкохола, които се отразяват зле на музикалната му кариера. Въпреки това той успява да се завърне сред най-популярните и най-обичаните изпълнители през 80-те и 90-те с няколко хита, които окупират музикалните класации: "Up Where We Belong", "You are So Beautiful", "When The Night Comes" и "Unchain My Heart" и "You Can Leave Your Hat On".

Още за Джо Кокър:

Има специфични движения на сцената – изкривява тялото си така, сякаш в момента изважда гласа си от него.

През 2007 г. кралица Елизабет Втора го награждава със специален орден - O.B.E. (Офицер на Ордена на Британската Империя) за приноса му към музиката.

Някои от любимите му песни са: "Respect" на Aretha Franklin, "Rock Island Line" на Лони Донегън, "All Along The Watchtower" в изпълнение на Джими Хендрикс.

Дискография:

With A Little Help From My Friends (1969)

Joe Cocker! (1969)

Mad Dogs & Englishmen (1970)

Joe Cocker (1972)

I Can Stand A Little Rain (1974)

Jamaica Say You Will (1975)

Stingray (1976)

Greatest Hits (1977)

Luxury You Can Afford (1978)

Sheffield Steel (1982)

Civilized Man (1984)

Cocker (1986)

Unchain My Heart (1987)

One Night Of Sin (1989)

Joe Cocker Live (1990)

Night Calls (1992)

The Best Of Joe Cocker (1993)

Have A Little Faith (1994)

The Long Voyage Home (1995)

Organic (1996)

Across From Midnight (1997)

Greatest Hits (1998)

No Ordinary World (1999)

Respect Yourself (2002)

Heart & Soul (2005)

Hymn for My Soul (2007)

Hard Knocks (2010)

Награди:

Награда "Грами" - 1982

   
 
Приликата между някои хора и Ам-Гъл
Знайни и незнайни косплейки омайни  16
20 тайни, които крадците знаят, а вие не
Резултати | Архив
НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ
НАЙ-КОМЕНТИРАНИТЕ
Най-гадните неща, свързани с Коледа
Сталин: 13 неизвестни факта от живота на диктатора
Правилата на живота, за които не подозирахте
Оскар Уайлд - майсторът на ефектните афоризми
  • inews
  • jenite
  • sporta