Вредно ли е да носиш синтетични материи?

24.07.2017, 16:30

Внимавай!

   
 
Вредно ли е да носиш синтетични материи?

Изборът на облекло може да стане много труден, особено, когато трябва да се съобразяваме с материите, които слагаме върху кожата си. Но вреда ли е синтетиката и как да изберем правилните материи, с които да се обличаме?

Някои специалисти твърдят, че вредният ефект на синтетика върху тялото е много по-голям, отколкото обикновено се вярва. Нарушаването на топлообмена е само малка част. Синтетичните материи могат да създадат проблеми с кожата и дори с нервната система.

Но от друга страна, многобройни медицински изследвания са доказали, че съставът на качествени тъкани от изкуствени влакна, като например еластан, акрил, полиамид, не са вредни.

1950510

Дерматологът Наталия Комарчева съветва да се избягват синтетичните материи, които са нискокачествени. Те слабо абсорбират влагата, което нарушава топлообмена и са силно електростатични като това може да отдели вредни вещества при гладене или да предизвика алергии. Има нови и висококачествени материали, при които не се откриват подобни дефекти, но ако не сте експерт и не знаете как да ги различавате, по-добре да избирате естествени тъкани или такива с малко количество синтетика.

Винаги гледайте етикетите от вътрешната страна на дрехите. Там е изписано съдържанието в проценти. Избягвайте полиестера, особено нискокачествения. Той лесно се разпознава, защото материята обикновено изглежда по-лигава и евтина. 

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ