5 глупави неща, които децата казват, но науката твърди, че са истини

24.05.2019, 16:00

Малко детски реализъм по случай първи юни!

   
 
5 глупави неща, които децата казват, но науката твърди, че са истини

Като деца формираме доста опростени и често грешни убеждения за света, като например, че "шоколадовото мляко идва от кафеви крави" или "хората от телевизора ни гледат", или "гласоподавателите решават как да действа правителството". Но след това идват стенд-ъп комиците и Нийл деГрас Тайсън, които сритват детските ни идеи в топките. 

Някой път обаче нещата са на обратно. Понякога науката демонстрира, че привидно безумните ни детски убеждения всъщност са 100% истинни и оправдани.

 

1. Да, родителите наистина си имат любимо дете.

Ако сте израстнали сред братя и сестри, най-вероятно постоянно сте се мъчили с усещания, че вашите родители предпочитат друг пред вас - освен, ако разбира се, вие сте любимецът на мама и тате, в който случай може да вървите по дяволите. 

2064656

Ако обаче нямате този късмет, със сигурност ви е било натяквано, че проектирате собствените си несигурности и комплекси върху останалите. Да, обаче не! Не ни харесва да сме вестители на лоши новини, но статистиките показват, че 65% от майките имат любимо дете, като обикновено това е момченцето, докато 70% от бащите проявяват подобни тенденции, но са по-склонни да обичат повече момиченцето. Както може да се предположи, признаването, че наистина съществуват фаворити при родителската обич, не е нещо, с което хората се гордеят, така че е естествено да се допусне, че процентите принципно могат да са по-високи.

 

2. Лекарствата и зеленчуците наистина се усещат като по-гадни, когато си дете. 

Децата не искат нищо да ядат по цял ден освен бонбони, сладолед и зрънчо. Това е, защото са малки разглезени гадове. Все пак те искат да се обличат като Батман и Елза за училище. Значи всичките им претенции са плод на глупавите им представи за света. 

2064659

Оказва се обаче, че всъщност децата не са съвсем разглезени, когато става въпрос за подобни предпочитания. Според науката устата на едно дете е пълна с вкусови рецептори, а колкото повече вкусови рецептори, толкова по-горчива може да ни се стори някоя храна. Спомняте ли си първия път, когато опитахте бира? Е, причината вкусът й да не пречи на баща ви, е, че до момента, когато е станал достатъчно голям да се налива по цял ден, не малка част от вкусовите му рецептори са извършили масово самоубийство. Не е случайно, че медицината отчаяно се опитва да направи лекарствата за деца все по-сладки. 

 

3. Наистина тялото на дете ще направи изключение за десерт, въпреки че е "пълно" за зеленчуци.

"Пълно ми е коремчето", казва детето, когато се опитвате да го накарате да си доизяде зеленчуците. Но стане ли въпрос за сладолед или пай, то веднага е на линия. Кое обаче е по-вероятно: децата да са разглезени гадове или пък да имат нещо като втори стомах, резервиран специално за десерти? Е, според науката отговорът е по-близък до второто.

2064658

Преди всичко стомахът не е статичен и скован орган. Той може да се отпуска и някои храни стимулират точно тази негова способност - храните, съдържащи глюкоза. Второ, хората са всеядни животни. Когато ядем прекалено много или пък прекалено често от едно и също нещо, мозъкът ни "изключва". Когато обаче ни бъде предложено нещо друго, особено нещо, което обичаме, той се "включва" отново. Това е начин на еволюцията да ни излъже да приемаме разнообразие от хранителни съставки. 

 

4. Четенето и гледането на едно и също нещо постоянно, всъщност е добре за детето. 

Ако сте родител, сигурно ви е до болка познато, че детето обича да гледа едно и също нещо по сто пъти. Най-вероятно и му четете една и съща приказка по сто пъти. Най-вероятно ви моли да му пускате и любимата песен по сто пъти един след друг. "Колко пъти си гледал тази тъпотия", родителят вече си къса косите.

2064657

Оказва се обаче, че честото повтаряне на приятни стимули е терапевтично за съзнанието. Разбира се, не става въпрос за постигане на нирвана след 40 гледания на Мадагаскар. Също така изследвания показват, че децата се справят по-добре с възпроизводството и разбирането на реч, когато са били излагани на един и същ текст в продължение на дълго време, в контраст на деца, които са били излагани на различни текстове дори за едно и също нещо.

 

5. Да си смучеш раните наистина помага.

Тук отново са намесени дълбоки еволюционни механизми. Ако карате детето си да престане да си смуче пръста след порязване, всъщност е добре да знаете, че слюнката притежава положителен ефект върху зарастващите процеси. Оказва се, че този природен коктейл, който се произвежда в устата ви, съдържа съставка, наречена хистатин - антибактериален протеин, допринасящ за зарастването на раните.

2064655

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ