В най-известния фонтан в Италия за година са хвърлени рекорден брой пари...

17.04.2017, 16:00

Не ни се вярва...

   
 
В най-известния фонтан в Италия за година са хвърлени рекорден брой пари...

Фонтанът ди Треви е един от най-известните фонтани в света и се намира в центъра на Рим.Построен е през 1762 г. от Николо Салви. Скулптурите във фонтана са на Пиетро Брачи. В центъра на фонтана е фигурата на бог Нептун, а от двете му страни има по една женска фигура, символи на изобилието и здравето. Смята се, че ако човек хвърли монета в него, някой ден ще се върне отново в Рим.

До фонтана е разположена черквата "Св. Викентий и Св. Анастасий", която по желание на папа Йоан-Павел II е дадена за използване от Българската православна църква.

Та, в този въпросен фонтан за година туристите са хвърлили феноменалните 1,4 милиона евро.

А ето какво казва речника за монетите:

"През 18-ти век германските интелектуалци, които пристигат в Рим по това време, създали традицията на при заминаване от града да хвърлят монети във водата. Причината била древен езически култ към боговете, намиращи се във водата, и принасянето на дарове към тях. Този ексцентричен за времето си ритуал придобил световна слава и се превърнал в традиция по целия свят благодарение на развитието на туризма след Втората световна война, както и чрез киното, което популяризирало допълнително хвърлянето на монети. Събраните във фонтана монети се даряват за благотворителност, а само през 2012 г. от фонтана са били извадени над 540 000 евро."

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ