Най-странните оръжия в историята: Хевсурски боен пръстен

09.01.2017, 18:45

Оръжие, което е по-легендарно от народа, който го е измислил

   
 
Най-странните оръжия в историята: Хевсурски боен пръстен

Имаме честа да ти представим най-новата ни поредица. Всяка седмица ще те запознаваме с едно необичайно и легендарно оръжия, което не е известно на масите. Ще започнем с един от най-интересните подобни експонати – хевсурски пръстен.

1835262

Преди да обърнем внимание на самото очъжие, трябва да те запознаем с народа, който го е създал. Според легендите хевсурите са потомци на кръстоносци, заблудили се по време на един поход в местните планини и останали да живеят тук. Според Зисерман традиционният кръст, отличаващ хевсурската орнаментика от всички останали в региона, е ясен знак за произхода на хевсурите от кръстоносци. Според историческите извори, кръстоносци действително са помагали на грузинските царе да се справят с нашествието на монголите в Кавказ през XIII век. Друга версия гласи, че именно хевсурските жени са били амазонките, за които знаем от гръцката митилогия. И тук етнографи-любители се основават на исторически извори – в случая на гръцкия историк и географ Страбон (63 г. пр. Хр – 24 г.), който пише:"Амазонките живеят в съседство с гаргарейците в северните предпланини на Кавказ, които се наричат Керавнийски"), както и на разкопките от края на XIX век на немския археолог Фридрих Байерн. Последният разкопал в Хевсурия погребения на жени, в които имало оръжия и конски сбруи, след което заявил, че е открил амазонките. Аргументите и на двете теории са доста слабички, а според сериозната наука все още няма яснота откъде са дошли хевсурите.

1835261

Бойните пръстени се носят на големия пръст. Те нямат за цел да бъдат смъртоносни (макар и да могат да са), мъжете ги използват, за да тестват бойните си умения и да се състезават. Днес бойните пръстени са силно разпространени сред Кавказката мафия и чеченския престъпен свят.

1835260

Има три вида пръстени. За нанасяне на точкови удари, за нанасяне на режещи удари и за нанасяне на раздиращи и убождащи удари.

1835258

Има и допълнителен пръстен "сачики", той се слага към основния или се носи отделно. От вътрешната страна се слага восък или друг материал, който да предпазва пръста от нараняване.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ