Биреното коремче е мит!

18.05.2017, 15:45

Под мотото „Бирата на фокус“ бяха представени нови данни за качествата на пивото

   
 
Биреното коремче е мит!

Пивото и неговите натурални съставки са полезни за балансирания начин на живот и отлично възстановяват организма след физически натоварвания. Около това се обединиха експерти, известни личности и хора, които активно се занимават със спорт, на старта на деветото издание на информационната кампания на Съюза на пивоварите в България (СПБ).

Тази година тя е под мотото "Бирата на фокус", а началото ѝ бе дадено в сряда вечерта на традиционното пролетно парти в София.

"И тази година продължаваме да информираме потребителите за това какво съдържа и какви са качествата на пивото, както и какво въздействие имат неговите съставки за балансирания начин на живот." Това каза Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ.

1914049

Тя изрично подчерта, че заедно с колегите си са изключително последователни в това начинание, защото са убедени, че потребителите трябва да знаят достатъчно не само за всяка категория храна и напитка, а изобщо за всичко, което купуват. 

Добре известно е, че в бирата има само напълно натурални съставки - вода, хмел, малц и пивни дрожди (популярни като бирена мая).

Именно благодарение на естествените си суровини, пивото съдържа редица благоприятни за организма вещества, които се запазват при процеса на производство.

"Добре е да знаем и какво няма в бирата. В нея няма мазнини, а съдържанието на прости захари е ниско", обърна внимание Павел Владимиров.

В 100 мл. стандартна бира има около 43 калории, а при безалкохолната са само 18.

1914048

Също така в пивото има вещества, които стимулират имунната система и такива, които ускоряват обмяната на веществата. "Така че умерената консумация на кехлибарената напитка не води до напълняване - то се получава от обилните мезета", допълни атрактивният водещ. Не само, че от нея не се напълнява, но бирата e богат източник на разтворими фибри – важни за храносмилането и намаляването на нивата на холестерол.

Тя съдържа и антиоксиданти - веществата, които противодействат на вредните ефекти от окисляването в човешкия организъм.

Силвия Петкова припомни, че както безалкохолната, така и традиционната бира хидратират организма, тъй като съдържат 92% вода, витамини от група B, соли и основни минерали като калий, силиций, магнезий. "Така че малко биричка след физически упражнения е хем с полезно, хем със супер освежаващо въздействие. А и специалистите го препоръчват, но винаги и само при умерената консумация. ", допълни тя.

Думите на водещата бяха потвърдени от известния диетолог проф. д-р Донка Байкова.

Тя е категорична, че нискоалкохолните бири са изотонични и съдържат необходимите на организма вещества след тренировка.

1914046

Комбинацията на минералите и витамините в пивото помага за по-бързото възстановяване на водния и електролитен баланс на тялото след физически натоварвания и спомага за изхвърлянето на отпадъчните продукти и млечната киселина от мускулите, което предотвратява крампи и мускулна треска. 

На финала на елегантното събитие гостите видяха две забавни блиц видеа с участието на Силвия Петкова и Павел Владимиров.

В тях младите актьори ни запознават с характеристиките и свойствата на пивото, като се базират на редица научни изследвания. Видеата са част от информационна кампания в социалните мрежи, която Съюзът на пивоварите стартира, за да се запознаят повече хора с качествата на бирата.

   
 
ДОБАВИ КОМЕНТАР 
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ